SCANDALUL GREVEI NEAUTORIZATE DE LA UAMT – Conducerea inteprinderii le pretinde muncitorilor grevisti despagubiri uriase

UAMT 11

foto: ebihoreanul.ro ________________________________________________________

UAMT Oradea este o companie fondata in anul 1951 si este specializata in productia de retrovizoare, frane de mana, pedaliere, stergatoare de parbriz, cabluri si alte componente auto. Inteprinderea a fost privatizata in anii ’90 prin metoda MEBO, care a transformat angajatii companiei in actionari.

Asociatia salariatilor detinea 54 la suta din actiuni, directorul general Ioan Stanciu 31 la suta si alte persoane 15 la suta. In anul 2009, UAMT a procedat la o majorare de capital, directorul ajungand sa detina, impreuna cu familia sa, 63 la suta din actiuni.

UAMT este un furnizor de prima mana pentru Renaul-Dacia, iar performantele financiare ale companiei sunt apreciabile. Muncitorii acuza insa conducerea inteprinderii ca aceste performante nu sunt obtinute datorita priceperii conducerii, ci prin privatiunile la care sunt supusi angajatii. De asemenea, muncitorii acuza conducerea ca le incalca drepturile, determinandu-i sa lucreze tot mai mult pe aceleasi salarii marunte.

In februarie, un intreg schimb al fabricii a oprit lucrul timp de 9 ore, in semn de protest fata de aceste conditii salariale si de munca mizere. Conducerea companiei le-a intentat proces, cerandu-le daune uriase. „Vinovati sunt chiar muncitorii pentru productivitatea mica si indisciplina”, sustine patronul Ioan Stanciu. „Salariul mediu brut este de 1 400 lei, iar cel net in jur de 1 100 lei. Din cauza neindeplinirii normelor, multi nici nu ajung sa-l ia pe tot”, afirma liderul sindical, Octavian Vuscan.

Angajatii se plang si de conditiile de lucru:

„Anul trecut au fost patru accidente de munca, din fericire nu grave, dar doua dintre colege au ajuns la spital. Nici unul dintre aceste accidente n-a fost raportat la Inspectoratul Teritorial de Munca. Primim echipamente de slaba calitate pentru ca sefii sunt zgarciti. Manusile au rezistat cateva zile, avem arsuri pe maini. Ventilarea fiind deficitara, aerul din hala e poluat; iar oamenii nu primesc nici un spor. Am avut doua preinfarcte. O data a venit ambulanta, dar sefii n-au vrut s-o lase in incinta”, spune un muncitor.

Liderul sindical, Octavian Vuscu, afirma ca angajatilor li se cere sa nu-si ia concedii medicale, deoarece primele cinci zile trebuie platite de angajator, fiind sfatuiti sa-si ia concedii de odihna, care sunt platite de asigurarile sociale.

Pentru faptul ca cei 206 muncitori au organizat greva ilegal, fara avertisment si notificarea prealabila a Inspectoratului Teritorial de Munca, muncitorilor li se pretinde de catre conducerea inteprinderii plata unei despagubiri in valoare de 13 500 de euro pentru fiecare din cele noua ore de greva, rezultand aproximativ 600 de euro pe angajat.

Avocata muncitorilor, Nicoleta Ciucle, afirma ca UAMT nu a inregistrat nici o pierdere, muncitorii recuperand restantele imediat dupa protest, sambata ,28 februarie si duminica, 1 martie. De asemenea, nici un client al inteprinderii nu a cerut vreo dauna, actiunea inteprinderii fiind doar „o metoda de intimidare a angajatilor, prin care se incearca ca pe viitor sa nu mai indrazneasca nimeni sa-si arate nemultumirile”.

Referitor la proces si la despagubirile cerute, directorul Ioan Stanciu afirma: „Ma deranjeaza ca s-au gasit atatia care sa nu respecte legea. E un semnal de alarma pentru toata lumea: respecta-ti locul de munca, respecta-ti conducatorul, respecta legea !”

Sursa: Bihoreanul   http://www.ebihoreanul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s